Prosecco – bun venit în lumea vinurilor de elită

Vinul prosecco este un vin italian produs din struguri Glera sau prosecco. Este un vin spumant, alb, sec sau extra sec produs in regiunea italiana Veneto. In aceasta regiune se produce prosecco de 300 de ani, insa versiunile timpurii erau mai putin acidulate decat cele produse in prezent.

Prosecco este produs de regula integral din struguri Glera, ce se mai numesc si struguri prosecco, insa se mai practica si cupajarea Glera cu Pinot Bianco sau Grigio. Este comparat adesea cu sampania, insa modul in care se prepara, cat si soiul de struguri utilizati sunt diferiti.

Cum se prepara prosecco?

Spre deosbire de sampanie, prosecco se produce prin metoda Charmat, ce presupune realizarea fermentarii in cisterne speciale, presurizate, din inox, si nu in sticle, asa cum este cazul la sampanie. Dupa fermentare vinul este limpezit si imbuteliat.

Se obtine un vin spumant gustos, racoritor, perfect pentru dupa-amiezele toride de vara, si care poate fi spumante sau frizzante (mai putin acidulat).

De cate tipuri poate fi prosecco?

Exista mai multe tipuri de vin prosecco, in functie de zona in care este produs:

  • Prosecco DOC – este cel mai consumat si cel care se gaseste in cele mai multe magazine
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG – este un vin mai concetrat, ce se produce intr-o regiune de dimensiuni mici aflata intre Valdobbiadene si Conegliano
  • Colli Asolani DOCG – este vinul prosecco produs intr-o regiune mica si de o calitate exceptionala. Pe sticle nici nu este mentionat faptul ca este un vin prosecco, ele sunt etichetate cu denumirea Colli Asolani
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG – se produce doar in anumite podgorii din zona Veneto
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – este vinul produs pe o zona extrem de mica, de doar 100 de hectare, in vestul zonei Valdobbiadene. Se spune ca aceasta zona este cea mai buna pentru prosecco, iar acest tip este considerat unul de o calitare exceptionala.

Asadar, la intrebarea cum alegem cel mai bun prosecco, nu se poate raspunde cu acuratete. Totul tine de cum iti place tie vinul acesta. Poti alege unul spumante sau frizzante, cat si unul dintre tipurile enumerate mai sus, in functie de ocazie, buget si gusturi, desigur. Nu exista neaparat un prosecco mai bun decat un altul, ci doar unul care iti place tie mai mult.

De unde vine Prosecco
Daca sampania vine din regiunea Champagne din Franta, Prosecco se numeste Prosecco doar daca este produs in nord-estul Italiei, in regiunile Friuli, Venetia, Giulia si Veneto.

Prosecco dateaza de pe vremea Imperiului Roman, cand strugurii Glera au fost cultivati pentru prima oara in satucul Prosecco. Se considera pe atunci ca este un vin care te poate ajuta sa traiesti mai mult.
Metoda de preparare
Spre deosebire de sampanie, care foloseste metoda traditionala, iar a doua fermentatie are loc direct in sticla, cei mai multi producatori de Prosecco folosesc metoda Charmat, care presupune ca cea de-a doua fermentatie sa aiba loc in cisterne din otel inoxidabil (este o metoda mai accesibila ca pret). Cu toate acestea, producatorii din zona Conegliano Valdobbiadene DOCG au voie sa utilizeze si metoda traditionala, folosita in regiunea Champagne din Franta.

Cum sa citesti etichetele
Ca sa fii sigur ca iti cumperi un Prosecco adevarat, cauta pe eticheta termenii DOC (denumire de origine controlata), caz in care vei vedea doua origini pe eticheta: Veneto si Friuli, sau DOCG (denumire de origine controlata si garantata) – acesta din urma vine din Conegliano-Valdobbiadene, o regiune mai mica, dar care produce un vin de calitate superioara. Vinurile produse aici se numesc „Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene”, „Prosecco di Conegliano” sau „Prosecco di Valdobbiadene”.

Cum se numesc strugurii
Prosecco este un vin facut din soiul de struguri Glera, cunoscut in trecut chiar sub numele de Prosecco, preluat dupa orasul cu acelasi nume de langa Trieste, de unde provine. Numele i s-a schimbat in 2010, dupa un ordin al Ministerului de Agricultura Italian care a decis ca “Prosecco” sa reprezinte indicatia geografica, si nu strugurii, care atfel ar fi putut fi folosit in orice colt al lumii pentru a produce vin sub denumirea de Prosecco.